51. INFANT uskoro u Novom Sadu (2024)

Izvor: mojnovisad.com / Fotografija: Nebojša Babić, Keti Talevska, Mara, Jelena Janković

51. INFANT uskoro u Novom Sadu (1)

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, 51. INFANT, održaće se ovegodine od 14. do 18. juna u Srpskom narodnom pozorištu i Pozorištu mladih.

Najavljujući ovogodišnju selekciju, u kojoj su četiri predstave – dve domaće "Svetbez žena" i "Sirano", makedonski "Hamlet-dan ubistva" i hrvatska "Zbilja", selektorAleksandar Popovski govori o osećanju radikalnog optimizma koji nam je u ovomtrenutku svima u svetu potreban.

Kada bi trebalo da definišem osećanje za ovaj INFANT, pada mi na pametkovanica "radikalni optimizam". Veselim se toj formulaciji, jer mi se čini da onaodlično odslikava sve predstave i pozorišta koja nam dolaze. Duboko verujem daumetnost može da promeni sliku sveta nabolje i da sada, kada sve deluje kao daće se nebo srušiti na našu glavu, mi možemo da kreiramo drugačiju sliku. INFANTje taj jedan mali prozor kroz koji možemo da zavirimo u veliki svet optimizma –rekao je makedonski reditelj sa stalnom umetničkom adresom u Sloveniji.

Popovskidodaje da mu povodom reći optimizam uvek padne na pamet Volter i njegov"Kandid", koga je inače s velikim uspehom svojevremeno i režirao uJugoslovenskom dramskom pozorištu, ali da mu se čini da taj naivni dečak, kojigleda u najbolji od svih svetova, danas ne može ostati samo na tom nivou, damu/nam danas treba mnogo više od toga.

Takmičarski program predstojećeg 51. INFANT-a trajaće četiri dana.

14. jun/SNP/Velika scena/19.30
"SVET BEZ ŽENA"/Bitef teatar i Centar za kulturnu dekontaminaciju
(Publika sedi na sceni)

"Svet bez žena" autorki Maje Pelević i Olge Dimitrijević govori o nedopustivimpraksama u srpskom pozorištu: neravnopravnosti žena, nejednakih nadnica,normalizovanom nasilju, reprodukciji patrijarhalnih kapitalističkih obrazaca...

Umetnice se pitaju: "Ko ima pravo da radi, u kojim uslovima i koliko da budeplaćen za svoj rad?"One tvrde da ljubav (prema umetnosti) danaspredstavlja najpodmukliji izvor društvene represije, dok istovremeno tragaju zanovim jezikom, koji je i politički, i pozorišni i poetski - novi jezik žena, rada i levice.

Ova predstava je na Bitefu 2022. godine osvojila nagradu publike.

Žene u fokusu i jedan kontrabas

U delu pratećeg programa INFANT-a, onog koji će biti na Kamernoj sceni SNP-a,sve predstave počinju u 21 sat. Publika će najpre 14. juna gledati "Da bar nisamžensko" u režiji Vladana Đurkovića (Beo Art produkcija), potom 18. juna autorskupredstavu Marije Medenica "Neodustajanje" (Savez dramskih umetnika Vojvodinei SNP), te tokom leta festivalsku produkciju "Smrt kuca", koju po tekstu VudijaAlena priprema Nikola Zavišić. U pratećem programu u Pozorištu mladih 14. junabiće izveden "Kontrabas" u režiji Vladana Đurkovića, a 15. juna "Brak – mrak" urežiji Tee Puharić. Obe predstave počinju u 20 sati.


51. INFANT uskoro u Novom Sadu (2)


16. jun/SNP/Velika scena, 19.30

"SIRANO"/Jugoslovensko dramsko pozorište

Dragan Mićanović je Sirano Jugoslovenskog dramskog pozorišta u režiji GorčinaStojanovića. Mičanović je zasigurno jedan od najboljih glumaca kod nas, apredstava je raskošni vizuelni spektakl. U priči o pesniku, idealisti, dubokoosećajnom čoveku, koji se razmeće hrabrošću kako bi prikrio nesigurnost zbog svog fizičkog izgleda, čoveku koji duhovitošću štiti ranjivo srce, igra mnogobrojni ansambl, između ostalih i: Marija Vicković, Anita Mančić, Nebojša Milovanović, Marko Janketić...

"Lego iz Novog Sada"Uoči prve takmičarske predstave 14. juna, u foajeu Velike scene SNP-a, od 19sati, biće otvorena izložba "Lego iz Novog Sada" autora Danila i Mateja Bojata. Konstruktivne igračke "LEGO", sačinjene od nadograđujućih elemenata, kockica napravljenih od ABS plastike, oduvek su inspirisale kreativnost i radoznalost, ali i razvoj koncentracije i veštine kod dece i odraslih. Njihovo povezivanje, sklapanje i nadogradnja, sada su nadograđeni na još jedan način. O tome govore LEGO čikice iz Novog Sada...

17. jun/SNP/Velika scena, 19.30
"HAMLET – DAN UBISTVA"/Narodni teatar Bitola, Severna Makedonija
(Publika sedi na sceni)

Predstavu "Hamlet – dan ubistva" u Narodnom teatru Bitola/Severna Makedonija,režirao je Marjan Nećak. Bavi se poznatom hamletovskom situacijom u kojoj svakiizbor vodi samo u smrt – moralnu, duhovnu, fizičku. Metafizička zamka dovodi upitanje ljudsku slobodu, odnosno pitanje slobodne volje u trenutku kada se čoveksuočava s ograničenošću delovanja i svojom smrtnošću. U predstavi igrajuizuzetni bitolski glumci: Nikola Stefanov, Ivan Jerčić, Valentina Gramosli i ViktorijaStepanovska Jankulovska.

51. INFANT uskoro u Novom Sadu (3)


18. jun/SNP/Velika scena/19.30

"ZBILJA"/HNK Zagreb/Hrvatska
(Publika sedi na sceni)

Dvoje izuzetnih hrvatskih glumaca Nina Violić i Livio Badurina zvezde suautorskog projekta Tomislava Šobana. Njih dvoje na vrhu jedne zgrade sprovešćeeksperiment koji će nas uvesti u svet u koji često ni ne smemo da zagazimo. "Jutarnji list" je povodom ove predstave pisao se radi o jednom novom, izuzetnomprozoru u umetnost, a "Novi list" da je pred nama delo novog važnog pozorišnogstvaraoca.

51. INFANT uskoro u Novom Sadu (4)

Karte u zavisnosti od predstave staju od 800 i 1000 dinara i već se prodaju uSNP-u.

Oceni vest:

0
0
51. INFANT uskoro u Novom Sadu (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 5444

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.